Monday, 30 July 2012

Boyfriend vs Sahabat

Sesungguhnya , boyfriend tidak MUNGKIN menggantikan sahabat . Adakah korang yakin boyfriend korang tuwh jodoh korang 1 hari nanti ? Sedangkan sahabat akan setia di sisi buat selama-lamanya . Bak kata pepatah " berkawan biar beribu , bercinta biar satu "



1. Lebih mengerti
Di hadapan boyfriend , mesti korang akan jaga tingkah laku . Tapi bila dgn sahabat , tade ape yg perlu dimalukan ;') Seorang sahabat pasti akan memahami dan takan ubah korang mcm yg dikehendakinya .

2. Open relationship
Perlukah korang menelefon sahabat setiap hari untuk memastikan persahabatan kekal ? Tak perlu ! Seorang sahabat tidak akan bersikap posesif dan korang bebas untuk berkawan dgn sesiapa saje tanpa rasa bersalah .

3. Boleh diharapkan
Selera korang dan boyfriend maybe tak sama . Lagipun , berlainan jantina . So , bila nak minta pendapat berkaitan potongan rambut , pilih baju yang sesuai dan tip menyembuhkan patah hati , sahabatlah orangnya . Bahkan time korang nak menumpang bahu untuk menangis pon boleh !

4. No hidden agenda
Korang tak perlu risau sebarang agenda tersembunyi bila sahabat berlaku baik dengan korang . Seorang sahabat tidak akan berbuat baik kerana kepentingan tertentu atau sekadar menjaga hati . Walau apa pun , mereka akan tetap berada di sisi korang dan mengatakan apa sepatutnya walaupun korang tidak pernah mendengar .

5. Sentiasa ada aktiviti
Tidak perlu menunggu hari lahir atau perayaan tertentu , kalau dgn sahabat pasti ada saja aktivitinya . Kadang-2 tak menentu , ada yg dirancangkan , ada pulak yg tiba-2 . Example , g bazaar dpn rumah :P

6. Memahami keadaan
Disebabkan terlalu lama bersama , jadi sahabatlah yg akan lebih memahami korang berbanding boyfriend . Seorang sahabat juga takan tersinggung if korang minta diberikan masa untuk bersendirian dan takan sesekali memaksa korang meluahkan masalah jika tak mampu .

7. Easy going and caring
Walaupun tidak terikat dgn apa-2 hubungan , seorang lelaki pasti senang diajak ke mana-2 dan akan menjaga korang sebaik mungkin sehingga selamat sampai ke rumah .

8. Bukan frenemies
Disebabkan jantina yg berlawanan , kemungkinan untuk sahabat lelaki menikam dari belakag adalah terlalu tipis . Yelah , takanlah dia nak rampas boyfriend korang atau cemburu dengan rahsia penjagaan muka korang pulak kan ? :D

9. Juri tak bertauliah
Kalau sahabat korang tu perempuan , maybe kelebihannya dari segi feminin , seperti hebat bergosip dan pandai berfesyen . Tapi bila bersahabat dgn lelaki , korang boleh minta pendapat tentang lelaki yg sesuai untuk dijadikan boyfriend atau bantu selesaikan masalah korang dgn boyfriend .

10. Thanks dude !

Sunday, 22 July 2012

11 ciri lelaki idaman :')

Semua orang mesti ada ciri lelaki/perempuan idaman kan ? Senang kata kira ideal type korang lha . Mesti semua orang ada kan ?  Tapi , disebabkan aku ialah seorang perempuan , entry kali ni aku nak buat tentang CIRI LELAKI/PAKWE/BOYFRIEND/HUSBAND IDAMAN . Mungkin tak sama dengan perempuan lain . Tapi , sedikit sebanyak ada lah jugak persamaannya :D
1. Good Looking


Good looking ? Kenapa bukan handsome ? Orang selalu cakap , kalau dapat boyfriend handsome ni mesti playboy . Takpun mesti orang cakap susah nak jaga kalau boyfriend handsome . LOL . Nak jaga apa ? Dia pandai jaga diri sendiri lah . haha . Jadi aku tak nak la handsome sangat , yang good looking pun dah okay . Yang penting hati baik :') Tapi kalau dapat yang handsome lagi okay . Dapat muka ala-ala korean lagi bagus . Anyeonghaseyo ! ^^
2. Tinggi
Aku memang obses gila dengan ketinggian . Sebab aku ni tade lha tinggi mane 150 CM ni pun aku dah bersyukur . Jadi , ciri lelaki idaman aku of course lah kena tinggi . Tak payah nak sampai 180 CM sangat . 170 CM pun dah okay . LOL . Takde lah aku nak pandang ke bawah je . Tapi kalau tinggi sangat karang sakit pulak leher aku asyik dongak je :P

3. Peramah & lawak
Ciri-ciri ni haruslah menjadi pilihan sebab aku suka dengan lelaki yang peramah apatah lagi suka buat lawak . Jadi takde lah awkward sangat bila nak bercakap . Lagipun aku agak rajin bercakap pot pet pot pet tak henti . Kalau pasangan seorang yang pendiam tak ke pelik di situ . Boleh jadi bisu aku . haha
4. Sporting
Of course la nak yang sporting kan ? Yang sekepala gitu lah . Dan yang pasti bukan yang jenis kuat cemburu  , sikit-sikit nak marah , sikit-sikit merajuk . Buruk okay ! haha . Kalau sporting bukan kah bagus ? Relationship pun bahagia . Nak bergaul dengan orang lain pun senang . Takde lah sikit-sikit nak kena ingat "eh , tak boleh cakap dengan lelaki ni . Nanti boyfriend aku marah" LOL . Tak perlu okay . Harus sporting . Baru bahagia :')

5. Matang
Actually , aku takde lah matang sangat . So , kalau boleh nak partner yang matang . Harharhar . Kalau dua-dua ikut perangai keanak-anakkan tak kah agak kebangangan disitu :P Kiranya kalau matang ni , dia taulah macam mana nak selesaikan masalah , pandai handle sesuatu perkara dan tau fikir mana betul dan mana salah :)

 6. Pembersih


Bersih itu wajib ! Aku tak nak lah partner yang rambut serabai , kuku panjang , pakaian sebulan tak gosok , kasut setahun tak bercuci , mandi pun sekali sehari . LOL . Tak mau , tak mau *geleng kepala* Kebersihan haruslah diutamakan . Tak nak lah yang macam penyangak . Btw , aku tau la rambut botak tu bersih sebab takde rambut . Clean gitu . Sampai tak payah guna shampoo . Tapi kan , aku takut dengan lelaki botak , macam perogol bersiri :P Rambut pacak-pacak okaylah . Rambut korean yang panjang-panjang aku tak nak . Kat Malaysia bila buat rambut ala korean , memang tak sesuai . Semak bro !

7. Berpendidikan
Aku bukannya nak kata , kalau boyfriend aku harus ada master , phd or at least bergelar DR . Oh tidak sama sekali . Tapi kalau ada semua tu kira beruntunglah aku . Tuah ayam nampak di kaki , tuah aku ..... Haha . Kalau berpendidikan , masa depan pun terjaminlah maknanya . Hidup pun senang :')

8. Suka kanak-kanak


Pada pandangan seorang perempuan/wanita , lelaki yang sukakan kanak-kanak ialah seorang lelaki yang penyayang . Apa lagi bila lelaki mengendong bayi . Oh mannn , itu sangat sweet okay . Aku yang beku , bila tengok boleh jadi cair kot . hahaha . Dan bila berhadapan dengan kanak-kanak pun tak kekok . Itu sangat handsome ! I like ! ^^

9. Jujur & ikhlas
Tetiba pulak aku teringat dengan Cikgu Meon merangkap cikgu seni aku , honesty in relationship . Tak menipu ! Memang kejujuran harus ada dalam sesuatu hubungan . Nak kata kena share/cerita semua benda tu takde lah jugak . Tapi sebaiknya jujur lah . Jangan menipu . Sebab kalau menipu ni kan , selalunya memakan diri sendiri . Lepas tu sendiri jugak yang susah ? Tak takut ? --'

10. Romantik
Aku memang suka lelaki romantik ni :P tapi tade lah yg terlalu jiwang karat nak mampus tu LOL  .
Teringin time birthday aku nanti ada orang bagi bunga kat aku sambil melutut . Woww , kan sweet gituhh !
InsyaAllah suatu hari nanti kott . HAHA

11. Beragama
Agama adalah yang paling penting dalam sesuatu perhubungan . Yang nombor 1 hingga 10 tadi tu kira asas dalam perhubungan jer lah . LOL . Yang paling penting agama . Sebab lelaki adalah ketua keluarga . Dan semestinya , aku nak lelaki yang boleh bimbing aku dan jadi seorang imam untuk aku . InsyaAllah :')